
De Russische dwerghamster
Waar komt de Dwerghamster vandaan?
De Russische dwerghamster is een dwerghamster die van oorsprong uit Noord-Kazachstan komt. Het diertje wordt ook wel eens Djoengaarse of Siberische hamster genoemd.
De Russische dwerghamster is in 1773 voor het eerst beschreven door Peter simon pallas . Begin de jaren 70 zijn de eerste exemplaren naar Nederland gekomen.
De hamster
De Russische dwerghamster heeft een erg vriendelijk karakter. Van nature is deze hamster wel bang aangelegd. Als de hamster zich bedreigd voelt gaan ze op de rug liggen en krijsen. Ze zullen niet zo snel bijten, alleen als hun het echt beschouwen als een noodsituatie.
Als ze wakker zijn, zijn ze nogal actief. Ze houden ervan om te lopen en druk bezig te zijn. Ze vinden het niet erg als je met ze knuffelt.
Ze vinden aandacht erg fijn! Russische dwerghamsters kan je eventueel samen houden maar dan alleen een koppel als man en vrouw. Ook dit gaat niet altijd goed. Als ze echt veel ruzie maken en gaan vechten kan je ze niet als koppel samen houden! Ieder koppeltje heeft wel eens een ruzie, zorg daarom dat als je een koppel heb dat ze allebei kunnen terug trekken naar hun 'territorium' plaats daarom 2 huisjes in de kooi of zorg voor een grotere kooi met een hoop bodemmateriaal zodat ze ieder hun eigen plekje kunnen vormen. Dwerghamsters kan je niet koppelen als 2 vrouwen of 2 mannen. dit gaat 9 van de 10 keer fout. Een Russische dwerghamster is zo een 8 tot 10 cm lang . De Russische dwerghamsters in het wild zijn zo een 7 cm lang. Het is moeilijk om een ideaal gewicht aan te geven. de meeste rusjes wegen ongeveer 40 gram tot 65 gram, uiteraard kunnen ze ook veel meer wegen.
Voortplanting
Klik op de button hieronder voor de pagina over voortplanting
Huisvesting
Ook voor dwerghamsters zijn er veel verschillende kooien in verschillende maten en vormen. Zo heb je naast de standaard rechthoekige traliekooien ook kooien met één of zelfs meerdere verdiepingen. Maar houdt er wel rekening mee dat hoe hoger de kooi is, hoe harder een val voor een hamster kan zijn.
En een hoge val kan fataal zijn voor de dwerghamster! Geef daarom een gepaste hoogte aan de soort hamster. Er zijn ook dichte bakken, Dit heeft als voordeel dat ze geen bodem materiaal uit de kooi gooien. Maar zorg wel dat ze een radje hebben om in te kunnen rennen! lastiger is om een drinkflesje te plaatsen. Kies je ervoor om een bakje met water in de kooi te plaatsten , verschoon die wel iedere dag! Ook kan je een glazenbak of aquarium gebruiken. Eén ding is waar je bij stil moet staan. De grootte en de inrichting is voor de hamster belangrijker dan het uiterlijk! Let bij tralies op dat dit de spijlafstand niet groter dan 1 centimeter mag zijn. Wanneer het groter is, kan de hamster namelijk ontsnappen. Ook moet je letten op de sluiting van de kooi. Er mag geen rond gat in het deurtje zitten. Een voordeel van een traliekooi is dat je hamster kan klimmen en kan knagen. Daarnaast is het bevestigen van een waterfles handiger dan in een dichte bak.
Zorg in ieder geval dat de hamster een kooi heeft waar die genoeg ruimte in heb.
Bij de plaats van de kooi moet je rekening houden dat een hamster niet op de tocht mag staan. Hierdoor kunnen ze erg ziek worden waaraan ze zelf dood kunnen gaan! Ook mag het niet al te koud, maar ook niet al te warm zijn. Dwerghamsters kunnen beter tegen kou dan de Syrische hamster. Dit komt omdat een Syrische hamster bij temperaturen lager dan tien graden in winterslaap kunnen gaan. De kooi moet altijd in de schaduw staan. Een hamster kan namelijk niet tegen de zon. Ook moet de hamsterkooi op een rustige plaats staan en niet naast de televisie. Hij slaapt namelijk overdag veel.
De meeste kooien kan je uitbreiden met buizen.
Dichte bak Tralie kooi Tralie kooi met veilige etage



Bodembedekking
Er zijn veel verschillende soorten bodembedekking te verkrijgen. Waar je op moet letten is dat de bodembedekking niet te scherp en stoffig is. Scherp materiaal kan namelijk wondjes veroorzaken en dat kan leiden tot abcessen.Je moet vooral je op de zachtheid van het materiaal letten. Hoe zachter het materiaal, hoe fijner de hamster het vindt. Dwerghamsters vinden het ook erg fijn om te kunnen graven.
Dit zijn voorbeelden van soortengeschikt bodem materiaal:
Let er wel op dat het zaagsel niet te stoffig is

Cotton Comfort / Katoen vezels

Hout vezel / Zaagsel

Geperste korrels / Back to nature
Ik zelf gebruik de Cotton comfort. Dit is een geschikte bodem bedekking voor hamsters wat goed absorbeert en nare luchtjes tegen houdt. Het is lekker warm en zacht en ze kunnen er een mooi nestje van maken.
Nestmateriaal
Als nestmateriaal kan je één of twee wc-papier velletjes geven. Of een velletje van de keukenrol. Ze vinden dit geweldig en gebruiken dit om een heerlijk nestje te maken. In een dierenwinkel kan je speciale hamsterwatten kopen. Dit nestmateriaal is NIET veilig.
Doe de hamstertest om te zien hoeveel jij al van hamsters weet! (klik op de button hieronder)