Voortplanting
Syrische goudhamsters zijn vanaf een week of 4-5 al vruchtbaar. Op die leeftijd zijn ze er echt nog lang niet aan toe aan het dragen en zogen van een nestje jongen. Het is beter om te wachten tot dat ze een maand of 4 oud zijn. Ze zijn dan uitgegroeid en zijn oud genoeg om de verantwoordelijkheid te nemen om voor de jongen te zorgen. Begin je er toch eerder aan heb is de kans erg groot dat de moeder hamster veel stress heeft omdat ze er nog niet klaar voor is en laat de jongen links liggen. De jongen worden dan niet gevoerd en gaan dood. Ook kan ze de jongen gaan opeten.
Eens in de 4 dagen is het hamstervrouwtje bereid om zich door het mannetje te laten dekken. Dit is ook heel makkelijk te controleren door haar op haar rug te aaien. Blijft ze staan met haar staartje omhoog dan is ze gewillig.
De dekking
Het is verstandig om beide hamsters in een neutrale omgeving te zetten, een bak of een lege kooi etc. Dit omdat ze dan niet zijn afgeleid door elkaars geur in het hok.
Heb je echt niks anders zet dan het vrouwtje bij de man in het hok en niet andersom. Als het mannetje bij het vrouwtje in het hok word gezet dan betreed hij haar ‘territorium’ waardoor ze het mannetje kan aanvallen. Ze gaan elkaar besnuffelen, zie je dat ze haar staartje omhoog heeft en ze gaat liggen, dan is ze gewillig en kan ze gedekt worden.
Niet elke dekking is succesvol!
De draagtijd is om en nabij de 16 dagen. Is ze na 19 dagen nog niet bevallen en voel je de jongen echt en zie je ze bewegen? Raadpleeg dan een dierenarts.
De bevalling
Maak het hok 3 dagen voor de bevalling schoon, als ze net is bevallen kan je het hok niet schoonmaken tot dat de kleintjes haartjes hebben. Wil je de jongen goed in de gaten houden? haal dan het huisje weg en geef een paar wc papier velletje. Ze maakt er een mooi nest van. Meestal bevallen hamsters heel erg vroeg in de morgen of in de avond. De jongen komen kaal en blind te wereld en hebben een lichaamslengte van 2 cm. Geef de moederhamster zoveel mogelijk rust zodat ze geen stress krijgt. Stoor je haar teveel kan ze erg gestrest raken en haar jongen opeten.
Geef de moeder wat brinta met kattenmelk, hier sterkt ze goed van aan!
Wil je de jongen even zien? Doe dit wanneer de moeder uit het nest is. Raak nooit de jongen aan als ze nog kaal zijn! Anders eet de moeder ze op omdat ze jou ruikt.
Het beste kan je ze oppakken wanneer ze uit het nest beginnen te kruipen, en dus haartjes hebben. Dat is meestal als ze 8 a 10 dagen oud zijn.